Korozija metala

Svi mi posjedujemo veliki broj metalnih proizvoda, bilo da se radi o metalnim policama ili željeznim ogradama, tako da možemo slobodno reći da je metal sveprisutan oko nas. Ključni problem sa kojim se suočavamo je taj kako da te metalne proizvode zaštitimo efikasno, dugotrajno, jeftino, a da u isto vrijeme izgleda i lijepo.

U nastavku Vam donosimo savjete kako da učinkovito zaštitite metalne površine.

korozija METALA

Korozija metala

 

KORISTITE KVALITETNE ZAŠTITNE PREMAZE

Korozija je prirodni fenomen koji je neizbježan. Najčešći oblik korozije sa kojim se susrećemo u svakodnevnom životu je hrđa. Kao što znamo,  hrđa napada većinu metalnih proizvoda koji su prisutni oko nas. Najefikasniji i najjeftini način zaštite metalnih površina jeste upotrebom kvalitetnih žaštitnih premaza za metal. Međutim, veoma je važno da taj proces uradite pravilno, kao i da izaberete prave proizvode.

 

Pravilan način nanošenja zaštitnih premaza je slijedeći:


  • Prije svega dobro očistite metalnu površinu koju želite da zaštitite, bilo da se radi o novom ili godinama starom proizvodu. Ukoliko to ne uradite, rizikujete da površina koju želite da zaštitite neće dobro upiti premaz, a onda samo nanošenje premaza nema svrhe. Ako je površina nova, jednostavno čišćenje i odmašćivanje je dovoljno da je pripremite za nanošenje premaza. Međutim, ukoliko je površina starija i već izložena hrđi, potrudite se da potpuno odstranite sve površine zahvaćene korozijom. Nakon čišćenja pustite da se površina dobro osuši.
uklanjanje korozije

Uklanjanje korozijom zahvaćenih površina  • Nakon što ste površinu očistili i pustili da se osuši, nanesite temeljni premaz. Ovo je ključni  korak koji dosta ljudi često preskače radi uštede vremena i novca. Međutim, sama boja bez temeljnog premaza će brzo spasti sa površine koju želite zaštititi, i onda cijeli proces nema svrhe. Nakon što temeljni premaz ravnomjerno nanesete na površnu koju želite zaštititi, pustite ga da se dobro osuši. Ukoliko nemate baš puno vremena, možete se odlučiti i za brzosušive temeljne premaze. Temeljni premaz koji nudi izvrsnu zaštitu uz brzo sušenje je temeljna boja za metal KOMOKOR iz KOMOCHEM-a.
komokor temeljni premaz

KOMOKOR temeljni premaz


 

  • Nakon što se temeljni premaz dobro osuši, možete nanijeti zaštitni emajl lak. Da bi ostvarili što bolju zaštitu preporučuje se da emajl lak nanesete u dva sloja. Također, ukoliko želite da uštedite vrijeme, možete nanijeti brzosušivi emajl lak, koji se isto nanosi u dva sloja. Ako želite da izbjegnete specifične mirise tradicionalnih zaštitnih boja, možete koristiti boju za metal na vodenoj bazi KOMOLUX AQUA.

KOMOCHEM u svojoj ponudi ima klasične, brzosušive i vodene emajl lakove pod brendom KOMOLUX, koji su idealan izbor za završne premaze.

 

ODSTRANJIVANJE HRĐE SPECIJALNIM SREDSTVIMA

Ukoliko su vaše metalne površine već bile izložene koroziji i počele su da hrđaju, veoma je bitno da reagujete odmah. Morate što prije odstraniti hrđu da ne bi došlo do pogoršanja situacije i kompletnog propadanja metala. To možete uraditi u tri efikasna koraka:


  • Prvo detaljno uklonite hrđu sa metalne površine, možete koristiti brusni papir. Potrudite se da to uradite temeljito u cilju što bolje zaštite vaše površine.


  • Nakon što ste odstranili hrđu, nanesite sredstvo za odstranjivanje i neutralisanje korozije na metalnim površinama, takvo sredstvo je ANTIKOR iz KOMOCHEM-a. Ovo je vrlo bitan korak, jer osim što odstranjuje hrđu, sadrži i inhibitore korozije, to jest materije koje spriječavaju i zaustavljaju ponovno hrđanje. U slučaju jako korodiranih površina, bilo bi dobro da ovo sredstvo nanesete u dva navrata.


  • Konačno, očiščenu površinu premažite temeljnim premazom, a nakon što se on dobro osuši i emajl lakom.
zastita metala

Završni emajl lak


ODRŽAVANJE

Korištenje zaštitnih premaza, antikorozivnih sredstava i uklanjanje hrđe su veoma bitni za zaštitu metala, ali sve to možemo zanemariti ako vaše metalne površine ne održavate redovno. Koliko god kvalitetna bila, navedena sredstva se vremenom troše, a čak i veoma male ogrebotine na metalnoj površini mogu dovesti do korozije. Stoga je veoma bitno da vaše metalne površine redovno pregledate, čistite i kada je potrebno nanosite nove slojeve zaštitnih premaza.

Ukoliko uradite sve navedeno, obezbijedit ćete dug život vašim metalnim proizvodima, što naravno znači da ćete dugoročno uštediti dosta vremena i novca.