+387 32 740 484 Kontakt forma

Kako pravilno zaštititi drvo ?

Drvo daje neponovljivu atmosferu u domu, prije svega toplinu, ugodnost i prirodnost te se mnogi zato odlučuju za njega kada osmišljavaju svoj interijer ili eksterijer. Bilo da je riječ o namještaju, podnim ili zidnim oblogama, detaljima ili pak vanjskim otvorima, dijelovima fasade, ogradi na balkonu ili dvorištu – drvo je neprolazni klasik

Međutim, da bi bilo što dugotrajnije i izgledalo svježe, potrebno ga je propisno zaštititi kao i obnoviti s vremena na vrijeme.

U nastavku Vam donosimo savjete u vezi zaštite i obnove drvenih površina.

Ukoliko želite da zadržite strukturu drveta vidljivom, tada vam savjetujemo da drvo premažete lazurnim premazom. Firma Komochem nudi u svom asortimanu lazuru za drvo pod brendom KOMOLAZUR. KOMOLAZUR je premaz za drvo koji će da zadrži strukturu drveta vidljivom, a uz to možete da odaberete nijansu iz tonkarte koja Vama najviše odgovara. Također se vrlo lako obnavlja. Ukoliko pak želite zaštitu sa visokim sjajem, tada vam firma KOMOCHEM preporučuje da korisitite KOMOLAKLAZUR – debeloslojnu zaštitu drveta koja daje sjajnu površinu nakon sušenja.

Ako zaštićujete drvo koje se nalazi vani, tada vam preporučujemo da prije premazivanja lazurom površinu premažete fungicidno-insekticidnom impregacijom koja štiti drvo od algi, plijesni i insekata. Firma KOMOCHEM u svom asortimanu nudi KOMOCID impregnaciju za zaštitu drveta od algi, plijesni i insekata.

Ukoliko više preferirate premaze na vodenoj bazi, bez neugodnih mirisa uz lako pranje alata vodom nakon završenih radova, tada vam firma KOMOCHEM preporučuje da korisitite KOMOLAZUR aqua – premaz za drvo na bazi vodene disperzije koji zadržava strukturu drveta vidljivom i pri tome pruža višegodišnju zaštitu drvenih površina.

Ako ne želite da zadržite strukturu drveta vidljivom, tada vam firma KOMOCHEM preporučuje da koristite pokrivne premaze. Pokrivni premazi štite i krase drvo te u potpunosti prekrivaju njegovu teksturu zbog čega su najprikladniji za dekoraciju drveta nižeg kvaliteta ili oštećenog drveta, obnavljanje jednostavnog namještaja, prozora, vrata i ograda.

Firma KOMOCHEM vam preporučuje kao temeljni pokrivni premaz za drvo da korisitite KOMOVENT – temeljnu boju za drvo koja zapunjava strukturu drveta i daje finu površinu koja se lako brusi. Kao završni premaz firma KOMOCHEM vam preporučuje da korisitite KOMOLUX – završni emajl lak za drvo ili ako želite da brže završite radove KOMOLUX Brzosušivi – emajl lak za drvo koji se odlikuje jednostavnom upotrebom, brzim sušenjem, otpornošću, prikladnošću za zaštitu drveta i mogućnošću odabira među brojnim nijansama boje.

I u segmentu pokrivnih premaza na bazi vodenih disperzija firma KOMOCHEM vam preporučuje KOMOLUX aqua – završni emajl lak za drvo na bazi vodene disperzije koji se jednostavno nanosi, bez neugodnih je mirisa, brzo se suši te je pogodan i za zaštitu dječijih igračaka i košnica za pčele.

Nezaštićeno drvo brže stari i gubi svoj kvalitet te estetsku vrijednost, stoga zaštitite vaše drvene površine sa KOMOCHEM premazima za drvo i osigurajete drvetu dugotrajnu zaštitu i dekoraciju.