+387 32 740 484 Kontakt forma

Kako obnoviti staru betonsku podlogu (pod ili zid) ?

U i oko svakog doma možemo pronaći betonske površine koje je potrebno redovno održavati. Nekada se to može pretvoriti u mukotrpan, dugotrajan i skup proces. Međutim, pomoću KOMOAKRIL boje za beton i par naših savjeta, obnova stare betonske podloge će biti užitak za Vas.

Kao i kod svakog drugog projekta, priprema čini pola posla. Prije bilo kakvih radova moramo provjeriti da li je KOMOAKRIL boja za beton pravi odabir za našu površinu. Bitno je napomenuti da površine koje su izložene stalnom utjecaju vremenskih prilika (direktan utjecaj sunca, kiše, snijega, vlage i dr.) zahtijevaju specijalne proizvode i radne korake, dok ćemo se mi u ovom slučaju posvetiti površinama koje su zaštićene od direktnog utjecaja vremenskih prilika i neprilika.

Slika: KOMOCHEM d.o.o.

Priprema podloge

Prije nanošenja impregnacije potrebno je da podlogu koju želimo obnoviti očistimo od prljavštine, masnoća ili ostataka starog prema. Također, potrebno je odstraniti slabo vezujuće stare dijelove (za to se može koristiti čelična četka), dok je za odstranjivanje nečistoća najbolje koristiti čistu vodu.

Grubu prljavštinu možemo očistiti četkom
Potrebno je detaljno očistiti podlogu
Za odstranjivanje slabo vezujućih dijelove možemo koristiti čeličnu četku

Nakon čišćenja, podlogu je potrebno ostaviti da se osuši.

Pribor koji ćemo koristiti je: pribor za čišćenje, četka i jedna čista posuda. Artikli koji su korišteni su AKRILNA IMPREGNACIJA i KOMOAKRIL.

Nanošenje KOMOAKRIL boje za beton

Nakon što smo očistili podlogu i ista se osušila, pristupamo pripremi impregnacije i boje koju ćemo koristiti.
Za ovaj projekat kao temeljni premaz ćemo koristiti AKRILNU IMPREGNACIJU, koja će osigurati bolje vezivanje boje za podlogu i stvaranje ujednačenog završnog sloja.

AKRILNA IMPREGNACIJA se razrjeđuje u omjeru 1:1 sa vodom, što znači da na naše pakovanje od 4 litra, dodajemo još 4 litra čiste vode i sve dobro promiješamo.
Impregnacija se nanoši četkom ili valjkom na pripremljenu podlogu.

Nanošenje boje

Pošto smo se odlučili za nijansu plave, koja se razlikuje od standardne nijanse KOMOAKRIL boje za beton, željenu nijansu ćemo dobiti miješanjem sa bijelom nijansom. Dakle, ukoliko želite, nijanse KOMOAKRIL boje možete međusobno miješati kako bi dobili nijanse po Vašoj želji.

Kada smo dvije nijanse zajedno pomiješali u čistoj posudi i ujednačili nijansu, pristupamo nanošenju na podlogu.

Postepeno i pažljivo nanosimo boju na sve dijelove naše podloge. Boja se može nanijeti u 2 sloja, ali za ovaj projekat će biti dovoljan jedan sloj.

Najbitnije za kraj…

Kada smo sve korake odradili kako je to preporučeno, slijedi najbitniji dio:
UŽIVANJE U URAĐENOM POSLU. Pa, izvolite i uživajte!

Završen nanos boje. Slika: KOMOCHEM d.o.o.
Dobro odrađen posao. Slika: KOMOCHEM d.o.o.

Čuvajmo okolinu!

Kako su i KOMOAKRIL i AKRILNA IMPREGNACIJA proizvodi na bazi vode, plastičnu ambalažu možemo očistiti vodom i istu ponovo iskoristiti pri slijedećim radovima ili za neke druge namjene.