+387 32 740 484 Kontakt forma

5 savjeta za bojenje zidova

Iako na prvu djeluje kao jednostavan zadatak, bojenje ili popularno krečenje unutrašnjih zidova, ipak ima svoje izazove.

U nastavku Vam donosimo 5 savjeta za najbolje bojenje zidova do sada:

Izbor alata

Stara izreka kaže da bez alata nema zanata, što je naravno i u ovom slučaju tačno.

Za nanošenje boje na zidove potrebni su nam odgovarajući valjak i četka, dok nam od pomoćnog pribora od koristi mogu biti ljestve, PVC folija, krep traka, teleskopska drška za valjak te rešetka za boju.

Izbor odgovarajućeg valjka ovisi o kvaliteti boje i o podlozi na koju nanosimo boju. Za glatke površine se preporučuje korištenje valjaka sa kraćim nitima, dok za grublje površine preporučujemo valjke sa dužim nitima.

Koju vrstu i nijansu boje odabrati

Disperzije, poludisperzije, latex boje, kreč, mineralne boje… Širok je izbor vrsta boja za unutrašnje zidove. Naravno, izbor ovisi o Vašim potrebama: ukoliko želite da boja bude otporna sa suho i mokro trljanje, pravi odabir za Vas su latex boje poput ORCA LATEX, koje čak možete i prati blažim deterdžentima.

Ako ipak želite da samo osvježite postojeće zidove i nemate posebne zahtjeve po pitanju otpornosti, preporučujemo korištenje disperzivnih boja poput ORCA i ORCA PREMIUM.

Obratite pažnju da su boje koje nabavljate pogodne za korištenje u zatvorenom prostoru i da nisu štetne po Vaše zdravlje. Indikator za to je učešće takozvanih hlapljivih materija – koje je naznačeno na ambalaži svakog ozbiljnog proizvođača.

Iako sa bijelom bojom nikada ne možete pogriješiti, nekada je potrebno da unesemo i malo boje u naš stambeni prostor. Moguće je toniranje boje za unutrašnje zidove prilikom kupovine, a za one koji žele u potpunosti biti sam svoj majstor, postoje i toneri-pigmenti za samostalno toniranje, poput ORCOLOR tonera. Kombinacijom različitih tonera, možemo dobiti nijansu koju smo oduvijek sanjali.

Važno je napomenuti da su extra bijele boje za unutrašnje zidove manje pogodne za toniranje, zbog veće koncentracije bijelog pigmenta u boji.

Napominjemo da ćete konačnu nijansu boje dobiti tek kada se ista u potpunosti osušila.

Priprema

Kako bi izbjegli neugodne situacije sa nedostajanjem potrebne boje u presudnom trenutku, preporučujemo da prije nego što započnete kupovinu, detaljno premjerite površinu koju želite obojiti.

Ovisno o vrsti i hrapavosti podloge, velika kanta od 15 litara pokriva oko 80-100m2 u 2 nanosa, pa u skladu s tim planirajte i kupovinu.

Bojenje zidova može biti izuzetno lagan i brz posao ako sve pripremne radove odradimo kako treba. Prije nanošenja boje potrebno je zaštititi sve površine koje ne želimo bojiti – poput namještaja, stolarije, podova i sl. Idealan materijal za jednostavnu i ekonomičnu zaštitu je PVC folija, koju možemo više puta koristiti. Lajsne, uglove, prekidače, utičnice i slične dijelove štitimo krep trakom.

Ukoliko se radi o novim zidovima, preporučujemo upotrebu KOMOCHEM AKRILNE IMPREGNACIJE, koja ujednačava upojnost podloge i omogućuje bolje vezivanje boje. Stare ili oštećenje dijelove zidova je potrebno na odgovarajući način sanirati.

Prije upotrebe bilo koje boje, obavezno pročitajte uputstvo proizvođača u kojem je detaljno objašnjen ispravan način pripreme boje za korištenje.

Rad

Valjak i četku prije korištenja operite čistom vodom, što će olakšati nanošenje boje.

Kao dodano olakšanje pri radu možete koristiti i posebne posude koje olakšavaju nanošenje boje na valjak ili rešetke koje se direktno polože u kantu sa bojom i pomoću kojih odstranjujemo višak boje sa valjka ili četke.

Boju prvo nanosimo na teško dostupne dijelove poput uglova i to najčešće četkom koja pruža veću preciznost u radu.

Zatim boju nanosimo na strop ili plafon, a tek na kraju na ostale zidove i to uvijek radeći od vrha prema dolje. Preporučuje se da boju nanosimo prvo na strani na kojoj se nalazi izvor svjetlosti.

Boju valjkom nanosimo mokro na mokro kako bi izbjegli pojavu neželjenih prelaza i to na način da se svaki novi potez jednim dijelom preklapa sa prethodnim.

Ravnomjerno sušenje će osigurati ujednačen izgled završnog premaza.

Završne radnje

Kada smo sve površine uspješno prebojili u željenom broju nanosa, preostaje nam da uklonimo zaštitni materijal i očistimo alat.

Zaštitnu krep traku odstranite dok se boja nije u potpunosti osušila i dok posjeduje još dovoljnu fleksibilnost.

Alat detaljno operemo čistom vodom i ostavimo da se osuši, kako bi bio spreman za slijedeće izazove