+387 32 740 484 Kontakt forma

3 lagana načina kako da zaštitite vaše metalne proizvode od korozije

Svi mi posjedujemo veliki broj metalnih proizvoda, bilo da se radi o metalnim policama ili željeznim ogradama, tako da možemo slobodno reći da je metal sveprisutan u našim životima. Ključni problem sa kojim se suočavamo je taj kako da te metalne proizvode zaštitimo efikasno, dugotrajno, jeftino, a da to u isto vrijeme i lijepo izgleda.

U nastavku Vam donosimo savjete kako da učinkovito zaštitite metalne površine.

1. Koristitite kvalitetne zaštitne premaze

Korozija je prirodni fenomen koji je neizbježan. Najčešći oblik korozije sa kojim se susrećemo u svakodnevnom životu je hrđa. Kao što znamo,  hrđa napada većinu metalnih proizvoda koji su prisutni u našim životima. Najefikasniji jeftini način zaštite metalnih površina, bilo da su nove ili stare godinama, jeste upotrebom kvalitetnih žaštitnih premaza za metal. Međutim, veoma je važno da to uradite pravilno, kao i da izaberete prave proizvode.

Pravilan način nanošenja zaštitnih premaza je slijedeći:

  • Prije svega dobro očistite metalnu površinu koju želite da zaštitite, bilo da se radi o novom ili godinama starom proizvodu. Ukoliko to ne uradite, rizikujete to da površina koju želite da zaštitite neće dobro upiti premaz, a onda samo nanošenje premaza nema svrhe. Ako je površina nova, jednostavno pranje je dovoljno da je pripremite za nanošenje premaza. Međutim, ukoliko je površina malo starija i već pomalo bila izložena hrđi, potrudite se da potpuno odstranite sve površine zahvaćene korozijom. Nakon čišćenja pustite da se površina dobro osuši.
  • Nakon što ste površinu očistili i pustili da se osuši, nanesite temeljni premaz..Ovo je ključni  korak koji dosta ljudi često preskoči u želji da uštedi. Međutim, sama boja bez temeljnog premaza će brzo spasti sa površine koju želite zaštititi, i onda cijeli proces nema svrhe. Nakon što temeljni premaz ravnomjerno nanesete na površnu koju želite zaštititi, pustite ga da se dobro osuši. Ukoliko nemate baš puno vremena da čekate, možete se odlučiti i za brzosušive temeljne premaze. Temeljni premaz koji nudi izvrsnu zaštitu uz brzo sušenje je temeljna boja za metal KOMOKOR iz KOMOCHEM-a.
  • I konačno, nakon što se temeljni premaz dobro osuši, možete nanijeti zaštitni emajl lak. Da bi ostvarili što bolju zaštitu preporučuje se da emajl lak nanesete u dva sloja. Također, ukoliko želite da uštedite vrijeme, možete nanijeti brzosušivi emajl lak, koji se isto nanosi u dva sloja. Ako želite da izbjegnete specifične mirise tradicionalnih zaštitnih boja, možete koristiti boju za metal na vodenoj bazi KOMOLUX AQUA. Posljednja stvar koju ne smijete zanemariti je naravno boja završnog premaza, jer osim zaštite sigurno želite da vaši proizodi izgledaju lijepo i privlačno.

KOMOCHEM u svojoj ponudi ima klasične, brzosušive i vodene emajl lakove pod brendom KOMOLUX, koji su idealan izbor za završne premaze.

2. Odstranjivanje hrđe

Ukoliko su vaše metalne površine već bile izložene koroziji i počele su da hrđaju, veoma je bitno da reagujete odmah. Morate što prije odstraniti hrđu da ne bi došlo do pogoršanja situacije i kompletnog propadanja metala. To možete uraditi u tri efikasna koraka:

  • Prvo detaljno sastružite hrđu sa metalne površine, možete koristiti brusni (šmirgl) papir. Potrudite se da to uradite temeljito u cilju što bolje zaštite vaše površine.
  • Nakon što ste sastrugali hrđu, nanesite sredstvo za odstranjivanje i neutralisanje korozije na metalnim površinama, takvo sredstvo je ANTIKOR iz KOMOCHEM-a. Ovo je vrlo bitan korak, jer osim što odstranjuje hrđu, sadrži i inhibitore korozije, to jest materije koje spriječavaju i zaustavljaju hrđanje. U slučaju jako korodiranih površina, bilo bi dobro da ovo sredstvo nanesete u dva navrata.
  • Konačno, očiščenu površinu premažite temeljnim premazom, a nakon što se on dobro osuši i emajl lakom.

3. Održavanje

Korištenje zaštitnih premaza, antikorozivnih sredstava i uklanjanje hrđe su veoma bitni za zaštitu, ali sve to pada u vodu ukoliko vaše metalne površine ne održavate redovno. Koliko god kvalitetna bila, navedena sredstva se vremenom troše, a čak i veoma male ogrebotine na metalnoj površini mogu dovesti do korozije. Stoga je veoma bitno da vaše metalne površine redovno pregledate, čistite i kada je potrebno nanosite nove slojeve zaštitnih premaza.

Ukoliko uradite sve navedeno, obezbijedit ćete dug život vašim metalnim proizvodima, što naravno znači da ćete dugoročno uštediti dosta muke i novca.